Η κατάργηση των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση των βαλκανικών περιοχών που κατοικούνται από, κατά πλειοψηφία ή μειοψηφία, Αλβανούς.

Στις 26 Νοεμβρίου, η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε στο Πετς. Ο Ράμα και ο Χαραντινάι ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινού ταμείου για την εξωτερική πολιτική με στόχο την προώθηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2025.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα βήματα αποτελούν το ισοδύναμο της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας. Αν και ο σχεδιασμός αυτός είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, αρχίζοντας με την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας.
Οι βαλκάνιοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι πρόκειται για διαδικασία που δύσκολα μπορεί να σταματήσει.
Μέχρι στιγμής, μόνο ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντέδρασε στην κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί τοποθετούν τη διεθνή κοινότητα στο προσκήνιο.
«Είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα σχέδιά τους, όταν τον Μάρτιο θα καταργήσουν τα σύνορα, είμαι βέβαιος ότι οι Κοσοβάροι θα αυξήσουν τους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές από τη Σερβία και θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια ισχυρότερη θέση – σε συμμαχία με την Αλβανία», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Εντι Ράμα: Ο «Πατέρας του Εθνους»

Ο αλβανός πρωθυπουργός φαίνεται να είναι ο στρατηγός της υλοποίησης του αλβανικού ονείρου.
Αποκαλείται «Πατέρας του Εθνους», απολαμβάνει μεγάλης απήχησης και εμπιστοσύνης από τους Αλβανούς των Βαλκανίων. Είτε προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, είτε από τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, αναμένουν την ευλογία του για οποιαδήποτε πολιτική απόφαση που τους επηρεάζει.

Η Αλβανική Πλατφόρμα

Στην πΓΔΜ , όταν ήρθε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ιδρύθηκε η Αλβανική Πλατφόρμα.
Το κείμενο υπογράφηκε στα τέλη του 2017 και έθεσε τα θεμέλια ενός συνασπισμού των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, με σκοπό την ένταξή τους στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, αυξάνοντας σημαντικά τα δικαιώματά τους.
Οι Σλαβομακεδόνες εθνικιστές διαμαρτυρήθηκαν διακριτικά για αλβανοποίηση, γράφοντας για Αλβανο-σλαβική Ομοσπονδία που είναι το κατώφλι της ενσωμάτωσης του δυτικού τμήματος της χώρας στη Μεγάλη Αλβανία.
Στο Μαυροβούνιο
Οι προσδοκίες των εθνοτικών Αλβανών γίνονται ολοένα και πιο επίμονες στο Μαυροβούνιο. Είναι παρόντες σε όλες τις κυβερνητικές δομές, από την κυβέρνηση μέχρι τις δημοτικές αρχές. Στο τέλος του 2014, οι Αλβανοί κατάφεραν να κερδίσουν αυτονομία στον δήμο Τούζι (προάστιο της Ποντγκόριτσα), που τους επιτρέπει να ελέγχουν τον τοπικό προϋπολογισμό.
Στη σημερινή κυβέρνηση, οι Αλβανοί κατέχουν διάφορες υπουργικές θέσεις και επηρεάζουν σημαντικά την εξωτερική πολιτική του Μαυροβουνίου, ενώ συγκλίνουν με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.
Η αίσθηση της ύπαρξης ενός έθνους
Πέρυσι, ο Εντι Ράμα παρουσίασε την ιδέα μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κοινών διπλωματικών αποστολών και ενός προέδρου στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.
Σχετικά με τη δέκατη επέτειο του Κοσσυφοπεδίου, συζητήθηκε το γενικό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας το πολιτικό συμφέρον και των δύο πλευρών στη συγχώνευση των εδαφών τους.
Στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό τομέα, οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας είναι τόσο ισχυρές ώστε τα σύνορα που τους χωρίζουν να φαίνονται ανύπαρκτα.
Ο Ράμα ανακοίνωσε εκ των προτέρων τη δημιουργία κοινού εκπαιδευτικού συστήματος και στις δύο χώρες και τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς. Η παρουσία των τεσσάρων διαφορετικών νομισμάτων – το λέι στην Αλβανία, το ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο, το δηνάριο στη Σερβία και το δηνάριο των Σκοπίων – δεν προβληματίζει κανέναν αφού το ευρώ κυκλοφορεί σε όλη την περιοχή.
Δεν έχει σημασία πού ζουν, οι Αλβανοί πιστεύουν ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος: αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των πιέσεων στις βαλκανικές χώρες όπου κατοικούν. Ετσι, κατά τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Αλβανίας, που είναι η ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας – η 29ηΝοεμβρίου 1912 στον Αυλώνα από τον Ισμαήλ Κεμάλ – διοργανώνονται γιορτές σε όλες τις χώρες που κατοικούν οι Αλβανοί.
Στους δρόμους και τις αγορές της Πρίστινα και των Σκοπίων αναρτούν μεγάλες σημαίες και χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εδάφη της πΓΔΜ, της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, όπου ζουν Αλβανοί.
Η ιδέα υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Τουρκία
Ορισμένες χώρες υποστηρίζουν την ειρηνική δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, συμφωνώντας σιωπηλά, προς το παρόν, ότι αυτό θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στην «οριοθέτηση» – ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, που κατοικείται από Σέρβους, θα πρέπει να συνδεθεί με τη Σερβία με αντάλλαγμα το Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα της νότιας Σερβίας, περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Αλβανούς, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στο Κοσσυφοπέδιο.
Αυτή η ανταλλαγή εδαφών προβλέπεται να διευκολύνει τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις τους σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης – στο Κοσσυφοπέδιο -, υποστηρίζουν την ιδέα εδώ και χρόνια.
Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι των Αμερικανών και ειδικά τώρα που το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, τους δόθηκε η δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο πάνω από την Αδριατική Θάλασσα, κόβοντας την πρόσβαση στους Ρώσους σε αυτό το τμήμα των Δυτικών Βαλκανίων.
Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας υποστηρίζεται από την Τουρκία, που θεωρεί ότι η ένωση των μουσουλμάνων Αλβανών θα αποτελέσει μέσο για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας και επιρροής της στα Δυτικά Βαλκάνια.