Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

11 Ιανουαρίου 1991: Η ίδρυση της ΔΕΕΕΜ "Ομόνοια". Ποιοι είναι οι ιδρυτές της;

Στα τέλη του 1990 και στις αρχές του 1991, όταν το δικτατορικό καθεστώς προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρατηθεί στη ζωή, όταν στα σύνορα σε πυροβολούσαν εν ψυχρώ, όταν οι άνθρωποι της Σιγκουρίμη είχαν γίνει άγρια θηρία, όταν μόλις είχαν αρχίσει δειλά-δειλά να πνέουν οι άνεμοι της δημοκρατίας, μια ομάδα αποφασισμένων και θαρραλέων Βορειοηπειρωτών, γέννημα και θρέμμα αυτού του τόπου, έκαμαν το ιστορικό βήμα, ίδρυσαν τη δική τους οργάνωση, την οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κάνοντας πραγματικότητα έναν πόθο συγκεντρωμένο μέσα στις καρδιές όλων των Ελλήνων, όλων εκείνων που θυσιάστηκαν, που φυλακίστηκαν κι εξορίστηκαν, που εκτελέστηκαν και χάθηκαν χωρίς ίχνος, χωρίς τάφο, χωρίς όνομα.

Στις 11 Ιανουαρίου 1991 μια ομάδα πρωτοβουλίας με τους:
  1. Ανδρέας Ζαρμπαλάς
  2. Αναστάσης Ντούρος
  3. Αχιλλέας Παπουτσής
  4. Βαγγέλης Παπαχρήστος
  5. Βαγγέλης Ζαφειράτης
  6. Βασίλης Ζαφειράτης
  7. Βασίλης Βασιλείου
  8. Βασίλης Ζιούλας
  9. Βαγγέλης Κωσταντίνης
  10. Γιώργος Μούκας
  11. Γιάννης Γιάννης
  12. Δημήτρης Κίκης
  13. Δώρης Κυργιαζής
  14. Δημήτρης Ζιούλας
  15. Δημήτρης Τζιαφέρης
  16. Ελευθέριος Δράζιος
  17. Ζήσος Λούτσης
  18. Ηλίας Γκιάτης
  19. Θεόδωρος Βεζιάνης
  20. Θανάσης Μάλλιος
  21. Θωμάς Τζιας
  22. Κώστας Νάτσιος
  23. Λάμπης Θανάσης
  24. Μιχάλης Λίτσιος
  25. Μενέλαος Χατζής
  26. Νίκος Μπαλκόνης
  27. Παναγιώτης Μπάρκας
  28. Πέτρος Μπερέτης
  29. Προκόπης Κυριάκης
  30. Παναγιώτα Μπαλκόνη
  31. Τηλέμαχος Κονίνης
  32. Χρηστάκης Τόλης

συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα στο σχολείο της Δερβιτσιάνης και ίδρυσαν  την Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) με το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ» κι απαίτησαν από το Υπουργείο της Δικαιοσύνης της Αλβανίας την έγκριση της διαμέσου της υπογραμμένης αίτησης απ' όλα τα ιδρυτικά μέλη.
Στις 20 Φεβρουαρίου 1991 συνήλθε στον Οβελίσκο του Αργυροκάστρου η ομάδα πρωτοβουλίας. Ο Δημήτρης Κίκης προτείνει υπεύθυνο το Θοδωρή Βεζιάνη για να παραλάβει την απόφαση της έγκρισης από το Υπουργείο της Δικαιοσύνης, τον οποίο ακολούθησε και ο Παναγιώτης Μπάρκας.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1991 το πρωί η χαρμόσυνη είδηση ξεσηκώνει τους Έλληνες των Τιράνων, - μεγάλη συμβολή έδωσαν στα Τίρανα και οι:  Βαγγέλης Νάστος και Σπύρος Λύτης - οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε μια επίσημη τελετή ο υπουργός παραδίνει την απόφαση στην αντιπροσωπεία της ιδρυτικής ομάδας, η οποία έλεγε:
ΔΙΑΤΑΓΗ
Για την έγκριση της ίδρυσης της οργάνωσης ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» 
Στο Υπουργείο δικαιοσύνης έχει παρουσιαστεί το αίτημα της ομάδας πρωτοβουλίας για την έγκριση της ίδρυσης της πολιτικό-κοινωνικής και πολιτιστικής οργάνωσης «Δημοκρατική Ένωση της Ελληνικής Μειονότητας», «ΟΜΟΝΟΙΑ» μαζί με το πρόγραμμα και το καταστατικό όπως και τα' άλλα ντοκουμέντα. Αφού γνωριστήκαμε με το περιεχόμενο και διαπιστώσαμε πως το αίτημα είναι σύμφωνα το Σύνταγμα και τελεί τους απαραίτητους όρους του προεδρικού Διατάγματος της Λαϊκής Βουλής για την ίδρυση πολιτικών οργανώσεων και συλλόγων. Γι αυτό παίρνοντας υπόψιν τους νόμους αρ.4 και 6 του διατάγματος 7442 ημερομηνία 17.12.1990 για την ίδρυση των πολιτικών οργανώσεων και συλλόγων
ΔΙΑΤΑΖΩ:
1.Την έγκριση της ίδρυσης της οργάνωσης «Δημοκρατική Ένωση της Ελληνικής Μειονότητας» με το όνομα «Ομόνοια» την καταγραφή της στο ανάλογο βιβλίο όπως και των ντοκουμέντων στο αρχείο αυτού του υπουργείου.
2.Το αντίτυπο αυτής της διαταγής να σταλεί στην ομάδα πρωτοβουλίας.
3.Αυτή η διαταγή εφαρμόζεται αμέσως.
Ο Υπουργός
ΕνβέρΧαλίλι
 
Το βράδυ της ίδιας μέρας οι Έλληνες του Φίερι με οργανωτή το Λεωνίδα Λίτσα υποδέχονται την αντιπροσωπεία και πανηγυρίζουν για τη νίκη.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1991, με την παρουσία αντιπροσώπων σχεδόν απ’ όλα τα χωριά της Δρόπολης, στη Δερβιτσιάνη έγινε ο μεγαλύτερος πανηγυρισμός. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα σύντομων ομιλιών και χαιρετιστήριων κρίθηκε απαραίτητο η εκλογή προσωρινού πρόεδρου, όπου τελικά εκλέχτηκε ο  Θ. Βεζιάνης. Μετά από μερικούς μήνες έγιναν οι ταχτικές συνδιασκέψεις των δύο παραρτημάτων: του Αργυροκάστρου και των Αγ. Σαράντα.
Μία από τις αποφάσεις που πήρε η συνδιάσκεψη του Αργυροκάστρου ήταν η πραγματοποίηση του πρώτου συλλαλητηρίου της Ομόνοιας στο Γεωργουτσάτι στις 28.2.1991
Σημαντικό ήταν το γεγονός που όλος ο δημόσιος δρόμος της Δρόπολης και μέχρι την Κακαβιά, ξημερώνοντας η 28η Φεβρουαρίου, είχε γεμίσει με μεγάλα συνθήματα σε πανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου