«Κυρία Πρόεδρε, πριν από λίγη ώρα το Σώμα απέρριψε την πρότασή μου και την πρόταση της Ομάδας ECR για ειδική συζήτηση σχετικά με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία και για να συζητήσουμε, παράλληλα, την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ‘πέταξε την μπάλα στην εξέδρα'» . Αυτά ήταν τα λόγια του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στις 12 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.Η Ευρωβουλή αρνήθηκε να συμπεριλάβει στη σχετική συζήτηση ένα σημαντικό εθνικό, αλλά πρωτίστως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέμα, έχοντας μάλιστα Έλληνες ευρωβουλευτές συμπαραστάτες.
Ο κ. Μαριάς απέστειλε και προσωπικά επιστολή στον πρόεδρο κ. Ταγιάνι να παρέμβει για την άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να παραδώσει τη σορό του νεκρού στους οικείους του. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ζήτησε να ενταχτεί στην ατζέντα -ως ψήφισμα- για τα ελάχιστα πρότυπα για τις μειονότητες στην ΕΕ και η δολοφονία Κατσίφα στο πλαίσιο πάντα ευρύτερων διώξεων που έχει υποστεί η ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο από το αλβανικό κράτος.
Το θετικό είναι ότι η πρόταση για την προστασία των μειονοτήτων πέρασε και η Ευρωβουλή ζητά επίσημα από Κομισιόν και κράτη-μέλη κοινούς κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα όλων των εθνικών μειονοτήτων -με έμφαση στους Ρομά- να είναι νομικά κατοχυρωμένα και να χαίρουν σεβασμού σε όλη την ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρωβουλή παρέμεινε παγερά αδιάφορη ειδικά για την ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Μόλις 48 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης Μαριά, ενώ αυτοί που στάθηκαν εναντίον ήταν 208 (και 20 αποχές).
Αυτό που δημιουργεί όμως δυσάρεστη αίσθηση είναι η στάση των περισσότερων Ελλήνων ευρωβουλευτών, που σχεδόν όλοι ήταν άφαντοι. Από τους 27 Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές στην ψηφοφορία, συμμετείχαν μόνο δέκα, εκ των οποίων ψήφισαν υπέρ της πρότασης Μαριά και Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), οι Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Κύρτσος, Νότης Μαριάς, Λευτέρης Χριστοφόρου, Τάκης Χατζηγεωργίου και οι Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Λευτέρης Συναδινός. Οι αντιπρόσωποι του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που καταψήφισαν την πρόταση που υπέβαλλε ο κ. Μαριάς.
Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας «εκτελέστηκε από την αλβανική αστυνομία στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης ανήμερα της Εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ενέργεια την οποία κάλυψε πολιτικά ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα» συμπληρώνοντας ότι «η καταπίεση της ελληνικής μειονότητας είναι συνεχής και συστηματική και οι αλβανικές αρχές γκρεμίζουν εκκλησίες, σπίτια Ελλήνων και προβαίνουν σε βίαιες απαλλοτριώσεις«.
Υποκρισία και εθνικισμός
Την επόμενη μέρα της αποτυχημένης προσπάθειας Μαριά, οι ευρωβουλευτές καλωσόρισαν τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Από το βήμα της βουλής η κα Μέρκελ δήλωσε ότι «Η Ευρώπη είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα έχουμε για ειρήνη, ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Ο εθνικισμός και ο εγωισμός δεν πρέπει να έχουν ποτέ ξανά την ευκαιρία να ανθίσουν στην Ευρώπη«. Αυτά είναι τα ευχολόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου και πολλών συνοδοιπόρων της. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή οι εξελίξεις είναι αντίθετες.
Στους παραπάνω Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν την πρόταση Μαριά, ανήκουν οι ακροδεξιοί χρυσαυγίτες Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Λευτέρης Συναδινός, (ο τελευταίος έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή). Η άνοδος του εθνικισμού και της ακροδεξιάς -για την οποία «ανησυχούν» πολιτικοί όπως ο Κύρκος- διευκολύνεται με τον καλύτερο τρόπο όταν απορρίπτεται η συζήτηση ενός ζητήματος που εντάσσεται στη μειονοτική ατζέντα.
Ότι μπαίνει κάτω από το χαλί θα το ανασύρουν, δυστυχώς, οι χρυσαυγίτες και θα το «αξιοποιήσουν». Ο Φουντούλης μίλησε και για «κατεχόμενη» περιοχή από την Αλβανία, εκφράζοντας αναθεωρητισμό. Σε σχολεία στην Αθήνα, κυκλοφορούν φυλλάδια με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής, που φέρουν τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Κατσίφα και προπαγανδίζουν την ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου.
Χαμηλής έντασης εθνοκάθαρση
Η ολομέλεια της Ευρωβουλής έδειξε όλη της την προσοχή στις μειονότητες, αλλά όχι στην ελληνική, παρά το γεγονός ότι η προστασία των μειονοτήτων αποτελεί κριτήριο, προκειμένου τρίτες χώρες να προσεγγίσουν την ΕΕ. Η δε στάση των Γραμματικάκη και Κύρκου καταδεικνύει πως Έλληνες πολιτικοί όχι μόνο γυρίζουν την πλάτη στη μειονότητα, αλλά σαμποτάρουν και ευκαιρίες ανάδειξης των αιτημάτων της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την πρόταση καταψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παρόντος και του επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι, ενώ η πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης της Πρόεδρου της κ. Τσίμερ, απείχε. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ταγιάνι έχει υποστηρίξει ότι η «Αλβανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο στην ένταξη της χώρας στη ΕΕ» , συμπληρώνοντας εμφατικά ότι «αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπεις στην ΕΕ» . Σημειώνουμε εδώ ότι ΕΕ, όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα, χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την αλβανική αστυνομία.
Στον απόηχο της παταγώδους ήττας ο Νότης Μαριάς συμπλήρωσε πως «πρέπει να αποκαλυφθούν οι δολοφόνοι του Κωνσταντίνου Κατσίφα και νομίζω ότι οφείλει η Εurojust, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών, να εξετάσει ποιοι ήταν αυτοί που δολοφόνησαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, διότι ήταν Έλληνας πολίτης· ήταν πολίτης της ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ειδική επιτροπή, να εξετάσει την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, διότι παραβιάζονται όλα τα δικαιώματά της. Γίνεται πραγματική εθνοκάθαρση. Γίνεται μεταφορά Κοσοβάρων και εποίκων, προκειμένου να εκκαθαριστεί η περιοχή. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι η Αλβανία δεν έχει καμία θέση στην ΕΕ«.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου